Wat is asbest, welke soorten asbest zijn er en welke soorten vind je het vaakst in gebouwen?
Asbest is een verzamelnaam voor verschillende soorten vezelachtige mineralen die vroeger veel in de bouw werden gebruikt vanwege hun brandwerende, isolerende en verstevigende eigenschappen. Er zijn zes hoofdsoorten asbest, maar de drie meest gebruikte (en vaak nog aangetroffen) in gebouwen zijn wit, blauw, en bruin asbest.
Wit asbest (chrysotiel)
Kenmerken: Chrysotiel, of wit asbest, heeft een wit of grijs uiterlijk en een gladde, oprolbare structuur.
Gebruik: Deze soort werd het meest gebruikt in gebouwen vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Je vindt het vaak in golfplaten, dakbedekking, vloertegels, en isolatiematerialen.
Voorkomen in gebouwen: Wit asbest komt het vaakst voor in gebouwen.
Blauw asbest (crocidoliet)
Kenmerken: Blauw asbest heeft een blauwachtige kleur en naaldachtige, harde vezels, waardoor het bij inademing zeer schadelijk is.
Gebruik: Dit type werd vooral toegepast in toepassingen met hoge temperaturen of waar sterke chemische weerstand nodig was, zoals in isolatie van industriële installaties, spuitasbest, en sommige cementproducten.
Voorkomen in gebouwen: Blauw asbest is minder algemeen dan wit asbest, maar komt nog steeds regelmatig voor in oudere gebouwen.
Bruin asbest (amosiet)
Kenmerken: Bruin asbest heeft een bruin-grijze kleur en bestaat uit lange, rechte vezels.
Gebruik: Deze soort werd vaak gebruikt in cementproducten, plafondtegels, isolatie en brandwerende materialen.
Voorkomen in gebouwen: Bruin asbest komt minder vaak voor dan wit asbest, maar kan nog worden aangetroffen in bepaalde bouwmaterialen, vooral in isolatie en cementproducten.
Minder gebruikelijke soorten asbest
De overige drie typen — tremoliet, actinoliet en anthofylliet — werden minder vaak gebruikt in de bouw en zijn daarom zelden in gebouwen te vinden. Ze kunnen echter soms als verontreiniging aanwezig zijn in andere asbesthoudende materialen.
Samengevat: Meest voorkomende soorten in gebouwen
In gebouwen kom je vooral wit asbest (chrysotiel) tegen, gevolgd door bruin asbest (amosiet) en blauw asbest (crocidoliet). Vooral wit asbest werd in veel producten verwerkt en is het meest verspreid. Omdat alle soorten asbest schadelijk zijn bij inademing, zijn alle vormen in Europa inmiddels verboden en moeten bestaande toepassingen voorzichtig worden verwijderd, in de meeste gevallen zelfs door gespecialiseerde bedrijven.
Binnenkort schrijf ik een blog over welke asbesttoepassingen je zelf mag verwijderen en waarop je dan moet letten.


🧾 Asbestattest nodig in Halle, Dilbeek of omgeving?
Asbestspotter is een erkend en gecertificeerd asbestdeskundige, gespecialiseerd in het opmaken van wettelijk verplichte asbestattesten.
Wij zijn actief in Halle, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Lennik en de ruime regio.
Wij zijn actief in Halle, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Lennik en de ruime regio.
📞 Contacteer ons voor een snelle, correcte en betaalbare asbestinventaris.