Asbesthoudende daken reinigen of zonnepanelen plaatsen? Geen goed idee – en zelfs verboden
Heb je een ouder dak met golfplaten of leien van vóór 2001? Dan is de kans groot dat je met asbest te maken hebt. En hoewel zo’n dak er na al die jaren wat grauw en groen kan uitzien, is het reinigen ervan géén goed idee. Meer nog: het is bij wet verboden. Ook het plaatsen van zonnepanelen op zo’n dak is geen optie. In deze blog leggen we je uit waarom – en wat je wél kunt doen.
Waarom is een asbesthoudend dak reinigen verboden?
Op het eerste gezicht lijkt het logisch: je dak ziet er vuil uit, dus je wilt het reinigen. Maar bij een asbesthoudend dak werkt dat net anders. Asbestvezels zitten vast in het materiaal, maar na verloop van tijd – door weer, wind en veroudering – verzwakt die binding. En als je dan begint te reinigen met een hogedrukreiniger of borstel, verstoor je de toplaag. Resultaat? Asbestvezels komen vrij.
En daar schuilt het grote gevaar:
De vezels zijn zó klein dat je ze niet ziet of ruikt.
Ze blijven lang in de lucht hangen en kunnen ingeademd worden.
Eenmaal in je longen, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken – van asbestose tot longkanker en mesothelioom.
Daarom geldt in België en Nederland een strikt verbod op het reinigen van asbesthoudende daken, ongeacht de methode.
“Maar ik gebruik toch gewoon water, zonder chemie?”
Maakt helaas geen verschil. Zelfs reinigen met enkel water zorgt voor schade aan het oppervlak en verhoogt het risico op vezelverspreiding. Bovendien kan het vervuilde spoelwater in de regenwaterput of riolering terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Ook het milieu is dus de dupe.
Waarom mag je geen zonnepanelen plaatsen op een asbestdak?
Zonnepanelen op je dak? Slim idee. Maar niet als je dak nog asbest bevat. De regelgeving is hier ook glashelder: geen plaatsing van zonnepanelen op asbesthoudende daken. Waarom?
Bevestiging vereist boren of schroeven, waardoor het materiaal beschadigd raakt en vezels kunnen vrijkomen.
Zelfs zonder te boren: het betreden van het dak kan al genoeg zijn om breuken of microbeschadigingen te veroorzaken.
In geval van brand of schade kunnen asbestdeeltjes via zonnepanelen verder verspreid worden.
Daarnaast mag een installateur wettelijk géén zonnepanelen plaatsen op een dak waarvan wordt vermoed dat het asbest bevat. Doet hij het toch? Dan riskeert hij een zware boete én aansprakelijkheid bij gezondheidsproblemen.
Wat kan je dan wél doen?
Laat je dak controleren als je vermoedt dat er asbest in zit. Een gecertificeerd expert kan dit snel voor je vaststellen.
Overweeg dakvervanging. In veel gevallen zijn er subsidies of premies beschikbaar voor de verwijdering van asbest.
Koppel dakrenovatie aan zonnepanelen: een nieuw, veilig dak is de perfecte gelegenheid om tegelijk te investeren in hernieuwbare energie.
Tot slot
Asbest is geen materiaal om lichtzinnig mee om te gaan. Een asbesthoudend dak reinigen of er zonnepanelen op plaatsen lijkt misschien onschuldig, maar de risico’s zijn reëel – voor jezelf, je gezin én je omgeving. De regelgeving is er niet voor niets: beschermen van mens en milieu staat voorop.
Wil je duurzaam en veilig wonen? Begin dan bij de basis: een gezond dak.

Mos op asbestdak
🧾 Asbestattest nodig in Halle, Dilbeek of omgeving?
Asbestspotter is een erkend en gecertificeerd asbestdeskundige, gespecialiseerd in het opmaken van wettelijk verplichte asbestattesten.
Wij zijn actief in Halle, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Lennik en de ruime regio.
📞 Contacteer ons voor een snelle, correcte en betaalbare asbestinventaris.
Back to Top