Blootstelling aan asbest kan ernstige ziekten veroorzaken. Vaak zijn deze ziekten het gevolg van een (vaak jarenlange) onbewuste blootstelling aan asbest. Daarom zijn alle werkgevers (ook al zijn die geen eigenaar van het gebouw) al sinds 1995 verplicht een asbestinventaris op te maken voor hun werkplaatsen en deze jaarlijks bij te werken. Ook na elke gebeurtenis of actie die aanleiding geeft tot een verandering in de toestand van het aanwezige asbesthoudend materiaal, moet de asbestinventaris geactualiseerd worden.
Naast deze inventaris, moet de werkgever een lijst opmaken van alle werkzaamheden waarbij mensen kunnen blootgesteld worden aan asbest. Denk hierbij aan verbouwingen, onderhoud van stookketels, etc.
Enkel werknemers die een speciale opleiding hebben gevolgd, mogen asbestwerkzaamheden uitvoeren. Dit geldt ook voor herstel- en onderhoudswerken door elektriciens, loodgieters, verwarmingstechniekers, schrijnwerkers, dakwerkers, klusjesmannen, etc. Bovendien moet de werkgever per betrokken medewerker alle nodige Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM) voorzien.
Als er werken worden uitgevoerd, dan moet de werkgever-opdrachtgever zorgen voor een uitbreiding van de visuele asbestinventaris. Ook asbest(materiaal) dat aanwezig is op plekken die moeilijk bereikbaar zijn, moet dan onderzocht worden. Onderaannemers moeten vooraf alle nodige maatregelen treffen om de materialen te identificeren waarvan vermoed wordt dat ze asbest bevatten. Bij de minste twijfel moet er overgegaan worden tot bijkomend onderzoek.
Wordt er tijdens de uitvoering van de werken verdacht materiaal gevonden dat niet in de inventaris werd opgenomen, dan moeten de werkzaamheden onmiddellijk worden stopgezet. Ze morgen pas hervat worden na analyse van het materiaal en bijwerken van het beheersprogramma.
Als de risicoanalyse aangeeft dat er luchtmetingen moeten worden uitgevoerd om de asbestblootstelling van de werknemers te evalueren, dan is het niet langer de werkgever, maar wel het labo dat, voorafgaand aan de werken, een monsterstrategie moet opstellen.
Volgens de Codex mag de eigen preventie-adviseur deze inventaris en het bijhorende beheersplan opstellen. Omdat er meer dan 3.500 gekende toepassingen van asbest zijn, is dat echter niet evident als je geen uitgebreide ervaring hebt met asbest.
