Wat is een asbestattest?
Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. 
Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden. 
Dankzij het asbestattest komt u dus te weten welke materialen asbest bevatten en hoe u als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken. 
De inventarisatie voor een asbestattest is 'niet-destructief'. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden.​​​​​​​​​​​
Via deze link vind je een voorbeeld van een fictief asbestattest: Showcase attest (vlaanderen.be)
Wanneer heb ik een asbestattest nodig?
Bij de verkoop van een gebouw: De verkoop van een gebouw (vlaanderen.be)
De vernieuwing van een bestaand attest: Ik heb een asbestattest. Wat nu? (vlaanderen.be)
Opgelet: Vanaf 1 januari 2027 heb je ook een asbestattest nodig voor de gemeenschappelijke delen, ongeacht of er een appartement wordt verkocht of niet.
Waarom een asbestattest?
In België sterven dagelijks drie mensen aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. Dat is meer dan twee keer zoveel dan er verkeersslachtoffers vallen! Er zijn meer dan 3.500 verschillende toepassingen van asbest, hierdoor gebeuren veel besmettingen door onbewuste blootstelling zoals bij mensen die zelf hun woning renoveren. Het kan 10 tot 50 jaar duren vooraleer een besmetting daadwerkelijk leidt tot ziekte of overlijden.
Hier wil de Vlaamse overheid iets aan doen en daarom wil zij Vlaanderen asbestveilig maken tegen 2040. Eén van de maatregelen die hiervoor moeten zorgen, is een verplichte inventarisatie van alle asbest dat zich in en rond gebouwen bevindt.
Voor particulieren is het sinds 23 november 2022 verplicht om bij elke ‘overdracht tussen levenden’ (verkoop, schenking, …) van een gebouw of een deel van een gebouw, dat dateert van vóór 2001, een asbestattest te laten opmaken door een zogenaamde ‘Asbestdeskundige Inventarisatie’ of ‘ADI’. Bij een erfenis is het dus niet verplicht een dergelijk attest te laten opmaken. Vanaf 2025 moet het asbestattest ook opgemaakt worden voor alle gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Tegen 2032 moet elke eigenaar van een gebouw over een asbestattest beschikken.
Voor bedrijven geldt dat zij een overzicht moeten maken van alle asbestrisico’s op de werkplaats en dat zij de gepaste maatregelen moeten nemen ter bescherming van hun personeel. Deze inventaris moet ook jaarlijks opnieuw geëvalueerd worden.
De overheid wil zelf het goede voorbeeld geven en daarom geldt voor alle publiek toegankelijke constructies (zoals scholen en ziekenhuizen) tegen 2034 een verwijderingsplicht voor buitentoepassingen met asbestcement (golfplaten, …) en voor niet-hechtgebonden toepassingen (leidingisolatie, …) die eenvoudig bereikbaar zijn. Tegen 2040 mogen er enkel nog toepassingen aanwezig zijn die volgens de beoordeling in het asbestattest veilig zijn.
Asbestspotter is gecertifieerd om deze inventarisaties uit te voeren en attesten op te maken. Wij geven ook opleidingen aan scholen en bedrijven over de risico’s en de gevaren van asbest. Heb je twijfels of er al dan niet asbest in je woning aanwezig is, bijvoorbeeld wanneer je zelf gaat renoveren, dan kunnen wij ook langskomen om dit voor jou te onderzoeken en eventueel stalen van verdachte materialen te laten analyseren in een laboratorium om alle gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Tenslotte geven we ook advies over welke asbesthoudende materialen je zelf mag verwijderen en hoe je dat dan precies moet doen.
Voor alle duidelijkheid: asbestveilig is niet hetzelfde als asbestvrij. Je bent dus niet verplicht om alle asbesttoepassingen uit je woning te laten verwijderen. ​​​​​​​
Hoe kan je als klant je asbestinventaris voorbereiden? 
Via deze link lees je er alles over: Bereid de asbestinventarisatie voor (vlaanderen.be)
Hoe verloopt een asbestinventaris?
Hier lees je hoe de asbestinventaris verloopt: Hoe verloopt een asbestinventarisatie? (vlaanderen.be)
Veelgestelde vragen
Deze link brengt je naar de veelgestelde vragen op de website van OVAM: Veelgestelde vragen over het asbestattest (vlaanderen.be)
voorbeeld van een asbestattest
Geschatte hoeveelheden asbesthoudende materialen in Vlaamse gebouwen anno 2019
🧾 Asbestattest nodig in Halle, Dilbeek of omgeving?
Asbestspotter is een erkend en gecertificeerd asbestdeskundige, gespecialiseerd in het opmaken van wettelijk verplichte asbestattesten.
Wij zijn actief in Halle, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Lennik en de ruime regio.
📞 Contacteer ons voor een snelle, correcte en betaalbare asbestinventaris.
Back to Top